Reinstein Woods Visitor Center

NYS Office of General Services - Depew, NY

Beardsley Architects + Engineers was selected to provide design services for a new, 4,800 sq ft, visitors center at the 292-acre Reinstein Woods Nature Preserve in Depew, NY.

The new center serves multiple functions. The classroom learning center, library room, and auditorium will be used to support educational programs conducted at the preserve. The classroom is capable of being divided into two separate rooms and the auditorium is able to seat up to 66 people. Visitors will benefit from a quiet interior viewing room, restroom facilities, pathways to trail heads, and exterior spaces for nature viewing. For park employees, space is included for offices, indoor/outdoor storage, and a kitchen area.

An overall theme of the design is a reduction of the building’s impact on the environment. The project received a Silver LEED certification. The following sustainable features were included on this project to achieve this certification:

  • Strategic planning and life cycle costing
  • Minimizing destructive impact to surrounding site
  • Use of surrounding environment
  • Durable-low maintenance building materials
  • Reduce indoor air pollution
  • Use of low emitting materials
  • Water efficient features
  • Recycling accommodations
  • Building commissioning

Contact us to discuss how we can collaborate with you on your next project.